Višegodišnji rad u EPS-u po privremenim i povremenim poslovima

U kojim uslovima rade radnici po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u Elektroprivredi Srbije? Radnik ovog preduzeća pristao je da o tome govori pod zaštićenim identitetom za Radnik.rs.

Radnik.rs je u junu 2018. godine izveštavao o protestu “ugovoraca” koji godinama rade za EPS i privredna društva čiji je EPS osnivač, tekst možete pročitati ovde:

Protest radnika EPS-a zbog privremenih i povremenih poslova

 

3 Comments

 1. Advokat Dragan Vasic

  Prema informacijama kojima raspolazem sprema se prebacivanje pp ugovoraca na usluzne firme. Ideja je, po svemu sudeci, da se prekine direktna radno pravna vezanost pp ugovoraca – koji fakticki obavljaju po svojoj prirodi (karakteru) stalne i sistematizovane poslove za JP i JKP, jer bi iz ove neposredne povezanosti u svakom trenutku mogle proisteci tuzbe za utvrdjenje postojanja radnog odnosa na neodredjeno vreme – retroaktivno. Nesto slicno je i ranije postojalo, pa se potom preslo na pp ugovore. Medjutim, sada su uvideli da ova vrsta zloupotrebe prava (putem pp ugovora) pada na sudu – kada je tuzbeni zahtev pravilno postavljen i kada su izvedeni relevantni dokazi i dokazni predlozi. Nacin da se radno pravne posledice preduprede je da se reaguje na vreme i trazi utvrdjenje postojanja radnog odnosa na neodredjeno vreme dok se radi na pp-u. Ukoliko pak dodje do zakljucenja ugovora o radu sa usluznim firmama, dotadasnjim pp ugovorcima ostaju samo novcana potrazivanja.

  Reply
 2. Jovan

  Ja sam jedan od radnika EPS-a koji vec 6 godina radi po ugovoru o PP poslovima ili preko fantomskih posrednickih agencijija, a imam i kolege koje po ovom ugovoru rade duze od deceniju! O ovom problemu se ne govori jer se svi bojimo ostanka bez posla.Mahom vecina poslova u firmi padaju na nasa ledja jer nismo zasticeni kolektivnim ugovoro, a i sam ugovor o PP poslovima ostavlja puno uslova za zloupotrebu, pa to rukovodioci obilato koriste jer mi sve moramo da precutimo kako bi smo zadrzali posao. Nevidjena sramota koja se skoro moze izravnati sa robovlasnickim odnosom.

  Reply
 3. Advokat Dragan Vasic

  Jovane, medju vama sigurno ima makar jedan cvrsto resen da utuzi, a svi treba da ste svesni da necete biti primljeni za stalno. A svesni su i u JP da takve sporove gube, i jedini cilj im je da se ne omasove. Vidite, kada je rec o drzavnim javnim preduzecima treba razumeti da u izvestajima Medjunarodnom monetarnom fondu, Svetskoj banci i pre svega Drzavnoj revizorskoj instituciji, trosak angazovanja radnika preko ugovora o obavljanju navodno privremenih i(ili) povremenih poslova uopste nije vidljiv, jer vas ne podvode pod kategoriju zaposlenih lica, vec pod kategoriju ostalih troskova, a to se najverovatnije cini kako nosioci drzavne vlasti ne bi bili na meti kritike. Vas radno pravni status je veoma nezahvalan – nemate ni jedno pravo iz radnog odnosa – zaradu, bolovanje, godisnji odmor, minuli rad… , a otvoreno je pitanje licne imovinske odgovornosti, pitanje zastite kod povrede na radu, primetno je ubrzano starenje, a dolazimo i do pitanja elementarnog ljudskog dostojanstva. U takvoj situaciji vas radno pravni status je samo prividno odredjen, jer možete podneti tuzbu za utvrdjenje postojanja radnog odnosa. Ali vodite racuna, veoma je bitno ispravno postaviti tuzbeni zahtev, te na vreme predloziti relevantne dokaze i dokazne predloge, a malo je advokata koji vladaju ovom vrstom pravne materije, i jos manje onih koji svoje stranke upoznaju sa sadrzinom pravnosnaznih sudskih presuda u ovoj pravnoj stvari.

  Advokat Dragan Vasic

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *