Kako da proverite da li Vam poslodavac uplaćuje staž?

Najlakši način da proverite da li Vam poslodavac uplaćuje doprinose je da u najbližoj filijali PIO fonda tražite PIN broj (šifru) pomoću koga možete na svom računaru uvek da proverite da li ste prijavljeni.

U filijali PIO fonda će Vam na osnovu lične karte izdati PIN broj.

Sada kada imate PIN broj, uđite na deo PIO sajta za proveru staža koji se nalazi na sledećem linku.

U prazna polja unosite Vaš JMBG, PIN koji ste dobili od PIO fonda i verifikacioni kod koji se nalazi na slici.

Zatim, sa leve strane kliknite na Izveštaj o podacima iz matične evidencije.

Otvoriće Vam se tabela kao na slici dole. Treba obratiti pažnju na deo tabele gde su navedeni Datum prijave i Datum odjave. Datum prijave je dan kada Vas je poslodavac prijavio (počeo da uplaćuje staž). Ukoliko u sledećem redu u koloni Datum odjave nije naveden datum (prazno je polje), to znači da ste i dalje prijavljeni kod tog poslodavca. Ukoliko je upisan datum, znači da Vas je poslodavac tog dana odjavio. Ako nema ni datuma prijave ni odjave, znači da Vas poslodavac nije prijavio. U tom slučaju, prvo se konsultujte sa poslodavcem jer se može dogoditi da je u pitanju greška.

U drugoj tabeli niže na stranici možete pronaći podatke o vremenu provedenom na bolovanju preko RFZO, podatke o naknadama iz invalidskog osiguranja, o dopunskom radu i, na primer, podatke o stažu koji uplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje (ukoliko ste primali novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje kada Vam je prestao radni odnos).

U trećoj tabeli je spisak svih poslodavaca kod kojih ste bili prijavljeni. Ukoliko Vas poslodavac nije prijavio na osiguranje, taj poslodavac se neće naći na ovom spisku.

Ako Vam poslodavac ne uplaćuje doprinose, to možete prijaviti inspekciji rada. Više informacija o tome možete pronaći u ovom tekstu.

Nažalost, na ovaj način ne možete proveriti koliko Vam je poslodavac uplatio za doprinose, već to možete proveriti u PIO filijali.

U dnu stranice možete proveriti značenje pojmova iz tabela (legendu pojmova).

Izvor fotografije: Pixabay

1 Comment

  1. ljubimac

    da odem u najbliži PIO
    toliko je to jednostavno i normalno u Srbiji, da ću pre naći drugi posao
    srpska budalaština se nastavlja: komplikovanje prava radi zaštite državne mafije

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *